Jabłecznik na kruchym spodzie z kruszonką

Ostatnio u nas dużo słodkiego pichcenia, ale taki właśnie jest grudzień.
Mikołaj, goście… I każdego trzeba czymś smacznym przywitać.
Tym razem zrobiłam pyszną szarlotkę, jabłecznik… Jak zwał tak zwał. Ciacho z jabłkami.

DSC_0299

Składniki:

– 2 szklanki mąki
– pół szklanki cukru pudru
– 250g miękkiego masła
– 3 jajka
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– 1,5kg jabłek
– cynamon i łyżeczka cukru

Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek, zagnieść. Podzielić na dwie części: 2\3 i 1\3. Włożyć do zamrażalnika na pół godziny. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę. Dusić w garnku z minimalną ilością wody przez 20 min. Doprawić cynamonem i dosłodzić do smaku.
Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wyłożyć przestudzone jabłka i starkować resztę ciasta. Pieczemy 50min w 180st.

DSC_0300

Ciasto robi się bardzo szybko. Jest tanie i przepyszne. Ja nie słodziłam jabłek, bo lubię kwaskawy smak w szarlotkach.
Rodzinka była zachwycona i to najważniejsze. Moja córeczka za nią przepada.

Smacznego!

Dodaj komentarz