Penne z brokułami i z pietruszkowym pesto

Wiecie, jak bardzo lubię lekkie obiady. Ostatnio doszłam do wniosku, że mogłabym zostać wegetarianką. Przepadam za warzywami i owocami. Jednak ze względu na mojego M… nie mogę sobie na to pozwolić. On jest typowym miesożercą, a ja nie dałabym czasowo rady robić dwóch obiadów. No cóż…jakoś to przeżyję. Tym czasem zapraszam na pyszny obiadek, który się robi zaledwie w 15min.

20160519_171736

Składniki:

– 150g makaronu penne

– 150g brokuła

– 70g suszonych pomidorów

– 2 ząbki  czosnku

– sok z połowy cytryny

– pęczek pietruszki

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 100g fety

– garść liści bazylii

 

 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu 6 minut. Nie odcedzamy. Wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze 3 minuty. Teraz odcedzamy. Dodajemy posiekane suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy przez dwie minuty. Dodajemy sok z cytryny i nasze pesto czyli pietruszkę zblendowałam z oliwą i czosnkiem.

Dorzucamy pokruszoną fetę i posiekane liście bazylii, mieszamy i chwilę gotujemy.

Przekładamy na talerz i posypujemy resztą fety.

 

 

Obiadek robi się w błyskawicznym tempie. Idealna propozycja dla osób zabieganych i dla tych co nie przepadają za gotowaniem.

Szybko i smacznie i do syta.

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s