Sernik z żurawiną i rodzynkami

Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Tak, ten sernik zawsze musi gościć na moim świątecznym stole. Jest po prostu znakomity. Niesamowicie delikatny. Rozpływa się w ustach. Znika w mgnieniu oka. Puszek z bakaliami jest wręcz rozkoszą dla podniebienia i żołądka.

Ten sernik robię tylko dwa razy w roku, na święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia. Zasługuje na to jego wyjątkowość. Niebo w gębie, którym chętnie się dzielę, bo zawsze wywołuje uśmiech na twarzach.

 

20160327_144103-1

Składniki:

– kg sera z wiaderk

– 6 jaj

– 2 łyżki mąki

– 300g drobnego cukru

– 2 łyżki cukru waniliowego

– 100g miękkiego masła

– garść suszonej żurawiny

– garść rodzynek

– 2 łyżki migdałów  w płatkach

– rozbełtane jajko

 

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 200g cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki. Do masy żółtkowej dodajemy biały ser, mieszamy całość mikserem. Dodajemy rodzynki i żurawinę, mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 170 stopni C. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze godzinę i 15 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie.

 

Serniczek u nas robi furorę. Jego delikatność jest nie do opisania.

 

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s