Czekoladowe brownie z buraków

Miałam w domu nadmiar buraków, które uwielbiam. Soki, surówki mogłabym pić i jeść na okrągło. Niestety moja córeczka nie przepada za nimi więc doszłam do wniosku, że zrobię z nich ciasto, zdrowe ciasto i w ten sposób przemycę porcję witamin.
Udało się. Brownie wyszło znakomite. Nie zawiera margaryny, jajek, ani cukru. Można je jeść bez obaw i delektować się każdym kęsem.
Jestem zachwycona. Takie słodycze to ja lubię 😊

20160301_181907-1

Składniki:

– ok. 500g buraków
– 5 daktyli
– 2 czubate łyżki kakao
– łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 120g mąki owsianej
– 1/3 szklanki żurawiny
– 1/3 szklanki płatków migdałowych

polewa:
– 1/4 wody
– łyżeczka oleju kokosowego
– 2 łyżki kakao
– łyżeczka miodu

maliny

Buraki gotujemy. W tym czasie daktyle i żurawinę zalewamy wrzątkiem.
Gdy buraki będą już miękkie, obieramy je i mielimy z odsączonymi daktylami. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Przekładamy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut do 180°C.
Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku,a w tym czasie robimy polewę.
Zagotowujemy wodę z olejem kokosowym. Dodajemy miód i kakao i mieszamy trzepaczką aby nie było grudek.
Gorącą polewamy wyjęte z formy ciasto i ozdabiamy malinami.

20160301_182131

Zdecydowanie stanie się to moim ulubionym z ciast. Jest mokre, delikatne i mocno czekoladowe. Buraków nie czuć w ogóle.
Musicie spróbować!

Smacznego!

Reklamy

One thought on “Czekoladowe brownie z buraków

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s