Zielone kanapki z jajkami po benedyktyńsku

Widać już pierwsze oznaki wiosny… Bardzo mnie to cieszy. Mimo, że jeszcze jest chłodno, to słońce jednak wywołuje ciepły uśmiech. Umilam sobie oczekiwania na wiosenne dni zielonymi soczystymi kanapkami. Smakują znakomicie, są lekkie i bardzo pożywne…

20160227_091228

Składniki:

– 2 kromki żytniego pełnoziarnistego chleba
– serek twarogowy
– ser pleśniowy
– rukola
– sałata
– czerwona cebula
– awokado
– ogórek kiszony
– 2 jajka
– sól morska
– świeżo zmielony pieprz
– sok z cytryny
– ocet

Jedną kanapkę smarujemy cieniutko serkiem twarogowym (jak masłem), a na drugą kładziemy cienkie plasterki serka pleśniowego. Następnie sałatę,rukolę i awokado, które skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą morską. Kładziemy plasterki ogórka kiszonego i piórka czerwonej cebuli.
Przygotowujemy jajka…
Zagotowujemy wodę z łyżką octu i solą. Delikatnie wlewamy na wrzątek jajka i gotujemy ok 3min.
Wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy na kanapki.
Oprószamy pieprzem.
Można posypać prażonym słonecznikiem, mi niestety dzisiaj zabrakło, ale mimo to były przepyszne.

20160227_091209

Uwielbiam jajka pod tą postacią. Tak smakują mi najbardziej.
Co za śniadanie…

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s