Zupa z cukinii

Zwariowałam na punkcie tej zupy. Jedna z lepszych zup cukiniowych jakie jadłam. Przyjemny delikatny smak, ale nie jest mdły i do tego czosnkowe grzanki…Pychota!
Przepis wpadł mi w oko przez przypadek na jakiejś stronie. Sama nie wiem co mnie skłoniło akurat do tego przepisu, ale nie żałuję swojej decyzji.

20160225_135432

Składniki:
– łyżka oleju
– 2 cukinie
– 2 ząbki czosnku
– sól morska i świeżo zmielony pieprz
– około litra bulionu
– czubata łyżka suszonego oregano
– 2 łyżki oliwy z oliwek

bagietka
czosnek
pestki dyni

Cukinię myjemy, odkrajamy końcówki i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cukinię wraz z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku. Solimy i pieprzemy i podsmażamy przez kilku minut.
Gdy cukinia puści wodę, dolewamy bulion i dodajemy oregano.
Gdy będzie już miękka, blendujemy ją.
Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ewentualnie przyprawiamy do smaku.
Podajemy zupkę posypaną uprażonymi pestkami dyni z grzankami natartymi czosnkiem.

20160225_135502

Kolejna zupka, którą moja córeczka wcina w mgnieniu oka i nawet nie przeszkadza Jej zielony kolor. Najważniejsze, że smakuje, ale wydaje mi się, że nie mogło być inaczej. Cukiniowa zupka jest obłędna.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s