Domowy budyń czekoladowy

Trzeba sobie czymś pysznym osłodzić tą pluchę. Wybrałam dzisiaj budyń, czekoladowy, domowy… po prostu pyszny.
Znakomicie smakuje i jest niesamowicie aksamitny. Ciężko się od niego oderwać. Niebo w gębie!

20160105_143626

Składniki:

– szklanka mleka
– szklanka śmietanki 30%
– 40g cukru pudru
– czubata łyżka mąki ziemniaczanej
– 35g prawdziwego kakao
– łyżeczka ekstraktu z migdałów
– żółtko

– kawałek czekolady
– garść orzechów

20160105_143626-6

Mleko podgrzewamy razem ze śmietanką i ekstraktem w garnuszku. W osobnej miseczce łączymy cukier, mąkę ziemniaczaną i kakao. Dodajemy kilka łyżek podgrzanego mleka i dokładnie mieszamy wszystko trzepaczką aż do uzyskania gładkiej masy, którą wlewamy do mleka razem z roztrzepanym żółtkiem. Podgrzewamy budyń cały czas mieszając aż stanie się gęsty.
Gorący przelewamy do miseczek i posypujemy posiekaną czekoladą i orzechami.

Znakomity deser dla każdego łasucha i fana czekolady. Rozgrzewa i smacznie umila czas i co najważniejsze…jest domowy,robiony z sercem. Budyń z torebki może się schować raz na zawsze.

Smacznego!

Reklamy

One thought on “Domowy budyń czekoladowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s