Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym

Teraz będzie obiadowo…
Ostatnio odwiedził nas mój kuzyn. Nie widzieliśmy się parę dobrych lat.
Chciałam przygotować coś wyjątkowego, ale nie wyszukanego. Miałam kilka pomysłów, ostatecznie padło na tą właśnie potrawę.
Smakowało więc udało się 😃

DSC_1533

Składniki:

– 400g makaronu tagliatelle
– 300g kurek
– 300g piersi z kurczaka
– 250ml śmietanki kremówki
– garść prażonych orzechów włoskich
– cebula
– łyżka masła
– 50g sera grana padano
– łyżka posiekanego rozmarynu
– natka pietruszki
– sól, pieprz

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki i obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Kurki dokładnie czyścimy. Makaron gotujemy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli wrzucamy grzyby i smażymy ok.5min aż puszczą sok. W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy kurczaka.
Do podsmażonych kurek dodajemy śmietankę i całość gotujemy na małym ogniu. Po 5min dodajemy kurczaka i gotujemy jeszcze klika minut.
Sos podajemy z makaronem i dużą ilością pietruszki, startym serem i posiekanymi uprażonymi orzechami.

Uwielbiam kurki, a zwłaszcza w takim szybkim i smacznym posiłku..
Delikatnym i jesiennym. Pycha!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s