Kopytka podsmażane z boczkiem

Dawno u nas nie było kopytek…więc na specjalne życzenie mojego M, zrobiłam je według ulubionego przepisu.
Zawsze, jak je jem, przypomina mi się dzieciństwo.
Rewelacyjne, delikatne i przysmażone z boczusiem, a do tego zimny kefir…Niebo w gębie.
Córeczka była tak zachwycona, że prosiła o nie przez kolejne dni.
Musicie spróbować!

DSC_1345

– kg ugotowanych ziemniaków
– 2 szklanki mąki pszennej
– 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– jajko
– szczypta soli

– kawałek boczku

Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Przepuszczamy przez prasę lub maszynkę. Łączymy je z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Wyrabiamy delikatne ciasto.
Odrywamy porcje ciasta i formujemy wałki. Nożem odcinamy kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy je dodatkowo mąką pszenną lub mąką ziemniaczaną.
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiamy łyżką cedzakową i kładziemy na talerz.

Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu.
Gdy będzie już rumiany, zdejmujemy go.
Kładziemy na tą samą patelnię kopytka i rumienimy z obu stron. Można podlać odrobiną oleju.
Gotowe kładziemy na talerz i posypujemy wcześniej przysmażonym boczusiem.
Podajemy z kefirem.

DSC_1346

A Wy? Lubicie kopytka? Oczywiście nie musicie ich podsmażać. Ugotowane można podać np.z ulubionym sosem. U nas jednak ta wersja robi furorę.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s