Tort ferrero rocher

Moja najukochańsza mamusia ma za parę dni urodziny. Z tej okazji w ten weekend zrobiliśmy sobie taką małą rodzinną imprezkę więc oczywiście musiałam upiec torcik. Wybór padł na czekoladę i orzrchy.
Bałam się, że będzie za słodki, ale nie. Był taki w sam raz. Idealny. Musiał być wyjątkowy i był.

DSC_1144

DSC_1142

Składniki:

Biszkopt:
– 7 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 200g zmielonych orzechów laskowych
– 2,5 łyżki mąki
– 2 łyżki kakao
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:

– 250g masła w temp. pokojowej
– 200g gorzkiej czekolady
– 4 czubate łyżki nutelli
– szklanka pokruszonych wafelków orzechowych bez polewy czekoladowej

Dekoracja:
– szklanka pokruszonych wafelków orzechowych lub zmielonych orzechów laskowych
– kilka rurek czekoladowych i kulek ferrero rocher

DSC_1145

DSC_1146

Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mielonych orzechów i mieszamy. Jajka miksujemy, aż będą lekko spienione. Dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Powinny potroić swoją objętość i być puszyste. Za pomocą łyżki delikatnie łączymy suche składniki w trzech partiach. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Przez 15 min. studzimy w tortownicy, a później delikatnie wyciągamy i studzimy. Następnie wyrównujemy wierzch ciasta i przekrawamy na 3 części.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, następnie dodajemy powoli ostudzoną czekoladę, nutellę. Miksujemy do połączenia składników.

Biszkopt układamy na paterze. Wykładamy 1/3 masy czekoladowej, wyrównujemy. Następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami (1/2 szklanki). Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy trzecim blatem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki masą.

Pokruszonymi wafelkami lub drobno pokrojonymi orzechami dekorujemy boki i ok. 1 cm wierzch ciasta. Układamy rurki i kulki ferrero. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz lub całą noc.

DSC_1147

DSC_1148

Wyglądał i smakował obłędnie. Idealny na każdą okazję.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s