Ogórki małosolne

Sezon na ogórki rozpoczęty więc obowiązkowo w tym okresie robimy ogórki małosolne. Swojej roboty są najsmaczniejsze. Nie wyobrażam sobie bez nich lata.

DSC_1133

Składniki:

– 1,5 kg ogórków
– pęczek kopru
– 2 główki czosnku
– 10 kulek ziela angielskiego
– kilka listków laurowych
– kawałek korzenia chrzanu
– 2 łyżki soli
– ½ łyżeczki gorczycy
– 1,5l wody

Ogórki myjemy i osuszamy.
Czosnek kroimy na cztery bez obierania.
Do słoja wkładamy na dno połowę pęczka kopru, następnie ogórki, czosnek i chrzan. Dodajemy gorczycę, ziele i listki. Na górze układamy zwinięty koper.
W wodzie rozpuszczamy sól i wlewamy do ogórków.
Zamykamy.

Najlepsze są po dwóch, trzech dniach. Już się nie mogę doczekać. Mmmmm…

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s