Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami

Dzisiaj ważny dzień w przedszkolu u mojej córeczki. Dzień Rodziny. Z tej okazji postanowiłam upiec ciasto jako poczęstunek dla wszystkich rodziców.
Długo się zastanawiałam jakie, ale w końcu wybór padł na ciasto z owocami. Rabarbar i truskawki teraz królują więc padło właśnie na nie.
Robiłam je pierwszy raz więc przed poczęstowaniem innych, musieliśmy oczywiście z mężem spróbować.
I co? I pycha! Na weekend robię powtórkę, tym bardziej, że będziemy mieli gości.

DSC_0941

Składniki:

ciasto:
– 2,5 szklanki mąki
– 250g zimnego masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki cukru pudru
– 5 żółtek

budyniowa pianka:
– 5 białek
– pół szklanki cukru pudru
– opakowanie cukru wanilinowego
– 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
– 1/2 szklanki oleju

– 500g owoców (rabarbaru i truskawek)

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na godzinę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Rabarbar i truskawki umyć. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki, a truskawki przekroić na pół.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać rabarbar i truskawki. Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30min – do zarumienienia.

DSC_0943

Delikatne i puszyste niczym chmurka. Idealnie połączenie smaków. Kwaskawy rabarbar wspaniale tu współgrał ze słodkimi truskawkami i lekką pianką. Niebo w gębie.
Jutro piekę je dla nas i już wiem, że szybko zniknie, a goście będą zachwyceni.
Nie można się mu oprzeć. Idealne.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s