Ciastka francuskie z jabłkami

Często piekę ciasta, ale zazwyczaj nie dla siebie. Współczuję rodzince, która tylko zachwyca się zapachem, a skosztować nie może nawet kawałeczka 😉
Często więc brakuje mi na nasze słodkości składników. Gdy nagle wpadają niespodziewani goście też się ma ochotę ich smacznie ugościć jakimś łakociem do kawy, a tu pusto…
Co tu zrobić na szybko?
Ciastka francuskie z owocami…

2012_07_18_17_01_43_zD_medium

Składniki:

– gotowe ciasto francuskie
– 3 jabłka
– cynamon
– jajko
– cukier trzcinowy

Jabłka obieramy i wydrążamy. Kroimy w cieniutkie plasterki. Posypujemy cynamonem i mieszamy dokładnie.
Ciasto rozwijamy i nożem dzielimy je na 6 części. Jedną połowę każdego kwadratu ponacinałam nożem co centymetr w poziome paski (tak by nie naruszyć brzegu- w połowie połowy 🙂 ), a drugą ponakłuwałam widelcem. Nakładamy na połowę nakłutą widelcem po całości jabłka, sklejamy i widelcem dociskamy brzeg.
Kładziemy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każde smarujemy rozbełtanym jajkiem. Posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy do zarumienienia w 180st.

Szybko i smacznie. Goście zachwyceni, a my okazujemy się pomysłowymi gospodarzami.
Idealnie na niezapiwiedziane odwiedziny 😉

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s