Spaghetti carbonara

Już dawno stwierdziłam, że powinnam się urodzić we Włoszech, bo nie wyobrażam sobie życia bez makaronów.
Dziś na obiad zrobiłam spaghetti carbonarę. Wyszła znakomita. Sos śmietanowy w połączeniu z boczkiem i pieczarkami, a do tego mój ulubiony ser…mistrzostwo smaku.

DSC_0772_20150311144722804

Składniki:
– 500 g makaronu spaghetti
– 350g wędzonego boczku
– 4 duże pieczarki
– 250 ml śmietanki 30%
– 3 żółtka
– 3 ząbki czosnku
– cebula
– 100 ml białego, wytrawnego wina
– 4 łyżki tartego sera grana padano
– sól
– pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy.
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę siekamy. Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy. Zalewamy winem. Całość dusimy około 5 minut.
W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron polewamy sosem i ozdabiamy bazylią.

Delikatny i zachwycający smak. Obiadek robi się bardzo szybko i jest bardzo syty. Bardzo nam smakowało. Zachwalaniom nie było końca więc koniecznie musicie i Wy spróbować.
Ważne jednak, żeby wino było wytrawne, a ser taki jak w przepisie. Zamienniki mogą zepsuć ten wyjątkowy smak.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s