Tagliatelle z sosem tuńczykowo-pomidorowym

Jestem ogromną fanką makaronu. Wręcz za nim przepadam i można go jeść dosłownie ze wszystkim. Podobnie, jak naleśniki…Pomysłom nie ma końca.
Tym razem zrobiłam razowy tagliatelle z tuńczykiem w sosie pomidorowym.

DSC_0507

Składniki:

– 2 puszki pomidorów
– koncentrat pomidorowy
– cebula
– puszka tuńczyka w sosie własnym
– garść czarnych oliwek
– garść kaparów
– 3 ząbki czosnku
– sól morska
– pieprz
– tymianek

Pomidory z jednej puszki blendujemy razem z czosnkiem.
W rondelku podsmażamy na łyżce oliwy posiekaną cebulę. Dodajemy zblendowane pomidory, zawartość drugiej puszki i koncentrat. Chwilę gotujemy. Dodajemy tuńczyka, pokrojone w połówki oliwki i kapary. Przyprawiamy do smaku. Mieszamy dokładnie.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Polewamy sosem i posypujemy startym serem.

Bardzo szybko się robi. Smakuje wyjątkowo. Idealna alternatywa do tradycyjnego obiadu z rybką.
Zdrowo, smacznie i lekko.

Smacznego!

Dodaj komentarz