Kuskus ala italiana

Jeśli śledzicie mojego bloga, to już się zorientowaliście, że kocham włoską kuchnię i jej dodatki. Tym bardziej, że te dodatki tak naprawdę do wszystkiego pasują.
Najbardziej lubię lekkie posiłki. Nie zawsze się to udaje, bo mam w domu mężczyznę, który czasami lubi tłusto zjeść.
Jednak wczoraj udało mi się zrobić obiadek lekki, pożywny i nawet zdrowy.
Smakowało całej naszej trójce, jak zwykle zresztą 😛 więc zapraszam po przepis…

DSC_0465

Składniki:

– szklanka kaszy kuskus
– 1\2 szkl mleka
– 4 ząbki czosnku
– 6 kostek mrożonego szpinaku
– 8 pomidorów suszonych
– filet z kurczaka
– cebula
– 2 kulki mozarelli
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– sól morska
– pieprz

Kaszę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aż napęcznieje.
Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy szpinak. Gdy się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w paski suszone pomidory. Przyprawiamy.
Na patelni, na oliwie z suszonych pomidorów zeszklić posiekaną cebulę. Następnie wrzucić pokrojonego w kostkę fileta. Smażymy.
Wrzucamy kurczaka z cebulką do szpinaku, dodajemy kulkę mozarelli i mieszamy aż ser się rozpuści.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z suszonych pomidorów. Wykładamy kaszę, smarujemy ją jogurtem greckim. Na to wykładamy szpinak z kurczakiem, a na wierzch kładziemy pokrojoną w plasterki mozarellę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i czekamy aż ser się rozpuści.

To jest naprawdę szybki obiad. Lekki, bardzo smaczny i syty.
Tak dobry, że każdy prosił o dokładkę.
Jeśli masz mało czasu na zrobienie posiłku, to ten obiad jest idealny.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s