Szarlotka z orzechową kruszonką

Mam pełno przepisów na szarlotki. Każda jest inna i oczywiście inaczej smakuje. Ta, którą chcę Was poczęstować jest jednak idealna na jesień i zimę. Rozgrzewa rodzajem składników. Jest przepyszna. Zrobiła u nas furorę…

DSC_0317

Składniki:

– 350g mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 żółtka
– 1\2 szkl orzechów włoskich
– 1\2 szkl orzechów laskowych
– 200g masła
– szkl cukru
– cukier waniliowy
– ok 2kg jabłek
– skórka i sok z połowy cytryny
– łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki mielonych goździków
– bułka tarta

Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z 1/2 szkl cukru. Mieszamy aż cukier się skarmelizuje. Przekładamy orzechy na papier do pieczenia.
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda i kroimy w kostkę.
Dusimy z sokiem i skórką z cytryny około 6 minut.
Następnie dodajemy cynamon i goździki i mieszamy.
W misce łączymy mąkę, 1\2 szkl cukru, cukier waniliowy, proszek, żółtka i schłodzone masło.
Ugniatamy aż powstanie kruszonka.
Nagrzewany piekarnik do 200st.
Na tortownicę wyłożoną papierem wykładamy równomiernie 2\3 kruszonki i wkładamy do piekarnika na 15min.
Resztę kruszonki łączymy z pokruszonymi w dłoniach orzechami.
Obsypujemy podpieczony spód odrobiną bułki tartej. Wykładamy jabłka, a na nie kruszonkę z orzechami.
Pieczemy jeszcze 30min w 190st.

Ciasto powala na kolana. Najlepsza w tym wszystkim jest ta kruszonka z karmelizowanymi orzechami.
Musicie sami spróbować.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s