Szczupak pod serową kołderką z oryginalnym ryżem

Kolejny smaczny i wyjątkowy obiadek. Rybka. Tym razem szczupak. Złowiony przez mojego tatę. Moi rodzice robią rybę w tradycyjny sposób. Ja nie. Dla mnie obiad musi być inny, oryginalny, zaskakujący…
Najpyszniejszy w tym przepisie jest ryż. Zanim podałam wszystko na talerz, chyba połowę zjadłam wcześniej. Nigdy nie mogę się od niego oderwać. Mój mąż też zawsze narzeka, że robię go za mało, bo jadłby tylko ten ryż.
Tak więc dziś przedstawiam Wam…

Rybkę pod serową kołderką z ryżem

DSC_0056

Składniki (dla 3 osób):

– 3 filety szczupaka (może być inna rybka, bez ości)
– sól, pieprz
– pół cytryny
– 4 łyżki masła
– 3 plastry sera żółtego

Fileta myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do lodówki na godzinę.
Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła. Przełożyć rybę i na każdy kawałek dać po łyżce masła. Przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200st na pół godziny. Pod koniec położyć na każdym kawałku ser i piec do rozpuszczenia.

Ryż

Składniki:

– torebka ryżu
– cebula
– litr bulionu
– 2 łyżki masła
– żółtko
– 150g jogurtu greckiego
– 100g parmezanu

Ryż przepłukać pod wodą.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. Wsypać ryż, dodać kolejną łyżkę masła i podlać szklanką bulionu. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy kolejną porcję i tak cały czas aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
W miseczce łączymy jogurt, żółtko i parmezan. Dodajemy do ryżu i mieszamy. Chwilę gotujemy.
Gotowe.

Uwierzcie mi… Ryż jest znakomity. Można go robić również do innych potraw. Smak jest wprost nieziemski.
Nie można mu się oprzeć.
Rozpływa się w ustach. Znakomity! A rybka? Mmmmm… I ten subtelny posmak cytryny łączący się z roztopionym serem. Delikatna, łagodna w smaku. Świetna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s