Jabłecznik pod pierzynką

Pamiętam, że jak byłam dzieckiem, mama w każdy weekend piekła ciasto. Uwielbiałam i nadal uwielbiam Jej wypieki. Najbardziej jednak smakowała mi tradycyjna szarlotka. Do dnia dzisiejszego proszę mamę, żeby ją dla mnie upiekła. Mogłabym oczywiście zrobić ją sama, ale to nie to samo.
Jabłek u nas ostatnio aż za dużo więc postanowiłam dla męża na imieniny zrobić jakiś jabłecznik. Inny. Nowy. Nie lubię monotonni więc dziś u nas gościł pyszny, aromatyczny, kwaskawy i wręcz rozpływający sią w ustach wypiek. Jabłka pod pierzynką budyniową z prażonymi wiórkami kokosowymi.

PicsArt_1415736585794

Składniki:

Biszkopt:
– 2 jajka
– 3\4 szkl mąki
– 3\4 szkl cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie żółtka i mieszamy delikatnie łyżką. Łączymy z przesianą mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 25min.
Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa jabłkowa:
– 4 jabłka
– galaretka wiśniowa

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odsączamy z soku. Przekładamy do galaretki. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki aby stężała.

Masa budyniowa:
– 500ml mleka
– budyń waniliowy (proszek bez cukru)
– 1\3 szkl cukru
– łyżeczka cukru waniliowego
– 1\5 łyżki mąki
– 125g masła miękkiego

350ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń z mąką rozpuszczamy w 150ml mleka i wlewamy go do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy i dodajemy masę budyniową po łyżce cały czas mieszając.

Tężejącą galaretkę z jabłkiem przekładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę budyniową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowyjemy kruszonkę.

Kruszonka:
– 100g wiórków kokosowych
– 60g masła
– 1,5 łyżki cukru

Wkładamy do rondelka wszystkie składniki. Cały czas mieszamy aż wszystko się połączy, a wiórki się przyrumienią. Gdy ostygną posypujemy nimi masę budyniową.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Wszyscy byli zachwyceni ciastem. Prosili o dokładkę więc na jeden raz poszło wszystko. Prażone wiórki są znakomite, takie chrupiące.
Jabłecznik jest delikatny, kremowy i kwaskawy. Może nie robi się za szybko, ale warto poczekać i uzbroić się w cierpliwość, bo finał jest mistrzowski w smaku.
Idealny na każdą okazję. Bardzo reprezentacyjny i zaskakujący.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s