Smalec ze skwarkami, jabłkiem i cebulką

Jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, ale dobry domowy smalczyk zawsze jest dobry. Chlebek i kiszony ogóreczek do tego…pychotka.
Wczoraj postanowiliśmy zrobić właśnie taki smalec z dodatkiem cebulki i jabłka.
Wyszedł idealny. Aksamitny i delikatny. Kolor biały perłowy. Wprost znakomity.

DSC_0032

Składniki:

– około kg słoniny
– jabłko
– cebula
– 3 łyżki mleka
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka majeranku
– płaska łyżeczka soli

Słoninkę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnuszka i topimy przez około 20-30min. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko i posiekaną drobno cebulkę – może kipieć lub się pienić. Mleko, przyprawy i przeciśnięty czosnek przez praskę. Mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia i przelewamy do słoiczków.

Nie pozostaje nam nic innego, jak delektować się pysznym smalczykiem na drugi dzień i zagryzać kiszonym ogóreczkiem.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s